Veelgestelde vragen

Hoe worden jullie producten gemaakt?

Wij maken onze producten met een lasersnijmachine. Deze machine beweegt het licht van een grote CO2 laser nauwkeurig over het hout. De laserbundel is zo heet, dat hij dwars door het hout heen brandt. Daardoor zijn de zijkanten ook altijd donkerder of zwart gekleurd. Als ze net geproduceerd zijn, kunnen producten soms een beetje rokerig ruiken. Die geur verdwijnt met een paar dagen.

Welke materialen gebruiken jullie en wat is het verschil?

Met onze lasersnijmachine kunnen we verschillende soorten hout snijden. Momenteel gebruiken we de volgende soorten:

Populier multiplex: Een hele lichte houtsoort, zowel van kleur als gewicht. Het heeft hele subtiele nerfstructuren. Klompen worden van populierenhout gemaakt. Het multiplex is uit meerdere lagen opgebouwd. De lagen in de randen zijn goed zichtbaar en kleuren door het lasersnijden altijd wat donkerder. Het hout is vrij zacht, waardoor het iets minder geschikt is om te gebruiken als onderzetters bijvoorbeeld.

Berken Multilpex: Ook licht van kleur, maar zwaarder en steviger dan populier. Berken wordt veel gebruikt voor houten speelgoed maar ook voor houten meubels bijvoorbeeld. De lagen in de randen zijn goed zichtbaar en kleuren door het lasersnijden altijd wat donkerder. 

Hardhout multiplex:  Een wat donkerder houtsoort die ook zwaarder en stijver is dan populier. Dit hout is watervast verlijmd, wat betekent dat het beter tegen een spatje water kan. De lagen in de randen zijn goed zichtbaar en kleuren door het lasersnijden altijd donker tot zwart. Het hout is hard, wat het geschikt maakt om te gebruiken als onderzetters. Een behandeling met lijnolie zorgt ervoor dat de textuur en kleur van het hout prachtig uitkomen. 

Waarom behandelen jullie sommige producten  met lijnolie?

Lijnolie wordt gemaakt door de zaden van de Olievlas plant te persen. Het is dus een natuurlijk product. Als je hout ermee insmeert, trekt het deels in het hout en zorgt voor een beschermlaagje op het hout zodat het hout beschermd is tegen vocht en tegen uitdroging. Wij gebruiken gekookte lijnolie, wrijven deze met een doek op het hout en laten het daarna drogen. De lijnolie zorgt er ook voor dat de kleuren en structuur van het hout versterkt worden waardoor de producten nog mooier worden. Gekookte lijnolie is gewoon bij de bouwmarkt te koop zodat je producten zelf wat kan bijwerken mochten ze wat slijtplekken gaan vertonen.

 

Op de foto hierboven zie je het effect van lijnolie op hardhout multiplex: de donker gekleurde stukken zijn ermee behandeld. Dat is de moeite waard, toch? 

Waarom zeggen jullie "handgemaakt" terwijl de producten met een lasersnijmachine gemaakt worden?

Het lasersnijden is slechts een deel van het proces. Als de we de producten uit de machine halen, begint het echte handwerk pas goed: alle losse onderdelen moeten uit het product verwijderd worden wat soms een flink gepriegel is. Daarna worden producten gecontroleerd op fouten, brandvlekken en eventueel licht geschuurd. Vervolgens worden de producten aan beide kanten met een doek ingesmeerd met lijnolie. Al met al zijn we hier flink druk mee. 

Hoe moet ik de producten onderhouden?

De producten van populieren multiplex hebben geen onderhoud nodig. Let wel op dat de vormen soms erg delicaat zijn en je bijvoorbeeld afstoffen voorzichtig doet .

Producten die behandeld zijn met lijnolie kun je zelf bijwerken met gekookte lijnolie van de bouwmarkt. Gewoon een beetje op een (niet pluizige) doek doen en licht inwrijven. Zorg dat je alles goed uitwrijft en dat er geen plasje lijnolie op het hout blijft liggen, dat kan namelijk gaan kleven. 

Kan ik een product krijgen met een eigen tekst uitgesneden?

Jazeker! Al hangt het helemaal af van wat je precies wilt. Houd er rekening mee dat er extra kosten bijkomen voor het maken van het ontwerp. Een onderzetter kan daarmee opeens twee keer zo duur worden. Aan de andere kant heb je wel een uniek en persoonlijk design product. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Kan ik ook grotere series bestellen als relatiegeschenk of kerstpakket?

Jazeker! Voor grotere series kunnen we ook aangepaste ontwerpen maken met een bedrijfslogo of -naam bijvoorbeeld. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Hoe ontwerpen jullie die aparte vormen?

De producten uit de Entropie collectie worden ontworpen met een wiskundig model dat beschrijft hoe twee verschillende stoffen met elkaar mengen en reageren. We hebben software geschreven die we gebruiken om met behulp van deze techniek onze ontwerpen te maken. 

De vormen worden niet ineens gemaakt, ze groeien! Door een aantal parameters te wijzigen, kun je tot allerlei verschillende vormen komen. Het proces zelf blijft fascinerend om te zien, kijk zelf hieronder!   (Helaas werkt dit filmpje niet op Apple apparaten).