GELDROP - Wat doe je als er door corona veel werk wegvalt? Juist: een nieuw concept bedenken. Dat deden Annette Tol (50) en Matthijs Keuper (50) uit Geldrop in het afgelopen jaar met Kaboomlaser, hun nieuwe bedrijf in zelfgemaakte houten puzzels en wanddecoratie.
Samenwonen, samenwerken
,,We hadden nog nooit samengewerkt, maar merkten dat het heel goed ging. Daar ontstond het idee om verder samen te werken”, zegt Tol. ,,We hebben veel gewandeld en nagedacht over wat we dan wilden. Matthijs is heel handig en technisch en had zelf al een lasersnijder gebouwd, meer voor de hobby. Daardoor was het logisch om daar iets mee te doen.”
,,Ik bouwde zelf de software die de patronen voor de puzzels maakt. We hebben onder meer puzzels in de vorm van dieren, een hartje, hersenen en een klavertje vier. De puzzels zijn voor volwassenen en bestaan uit een soort koraalvormige stukken. Ze lijken wel wat op hersenen. Alle onderdelen zijn blanco, dus je begint gewoon met leggen en naarmate je verder komt, zie je wat het wordt”, zegt Keuper. ,,We wilden met natuurlijke materialen werken, als tegenhanger van het plastic spul dat er al is. Een authentiek en duurzaam gevoel, dat geven onze houten puzzels.”
Annette Tol en Matthijs Keuper zijn tijdens de Corona crisis iets anders gaan doen. Ze maken nu houten puzzels.
Fulltime puzzelen
,,We merkten dat puzzels in het najaar van 2020 heel populair waren. Daar hebben we op ingespeeld”, zegt Tol. ,,Het heeft inmiddels zo’n vlucht genomen, dat ik er meer dan fulltime mee bezig ben”, zegt Keuper. ,,Eerst werkten we thuis vooral in de avonduren en weekenden, met één lasersnijder. In februari zijn we naar het pand verhuisd waarin ik al zat met mijn bedrijf.” Het is het oude pand van Piet Hein Eek, zegt Keuper. ,,We hebben nog een lasersnijder aangeschaft om alle orders te kunnen verwerken. Ook vroeg de Hersenstichting of we voor hen een puzzel wilden maken. Nu doneren we een deel van de opbrengst van de puzzel aan die stichting. Ook museum Naturalis wilde een houten puzzel van Kaboomlaser, in de vorm van een T-Rex. Dat is tof.”
,Onze puzzels zijn echt een cadeautje om te krijgen en we horen vaak terug dat mensen dat waarderen”, zegt Tol. ,,Het is fijn dat je iets vast kunt pakken en alle zintuigen erbij gebruikt. Je ruikt het hout, voelt de stukjes en moet je focussen op de vorm. Bij de kleine puzzels hebben we de omtrek van de vorm op het label erbij gezet. Maar een gebruiksaanwijzing is er niet.”
Wat kan er wel?
,,Kaboomlaser heeft ons door de coronaperiode heen geholpen. We zaten mooie plannen te maken en dachten vooral: wat kan er wél?”, zegt Tol. ,,Het liefst groeien we door en willen we er twee medewerkers en machines bij. Ik blijf het combineren met mijn trainingen en Matthijs wil er fulltime mee bezig zijn. Maar: we houden het kleinschalig en persoonlijk.”
Annette Tol en Matthijs Keuper zijn tijdens de coronacrisis iets anders gaan doen. Ze maken nu houten puzzels.