Wat is duurzaam?

Wat is duurzaam?

Bij Kaboomlaser staat duurzaamheid hoog in het vaandel. We doen ons best om duurzame producten te leveren. Maar wat is duurzaam nu eigenlijk? Hieronder onze visie op duurzaamheid.

Wat is duurzaam?

Duurzaamheid is eigenlijk een heel breed begrip. Maar het komt erop neer dat je activiteiten of producten de aarde zo min mogelijk belasten. Het milieu zo min mogelijk belasten en zo min mogelijk grondstoffen verbruiken zijn een aantal goede uitgangspunten hiervoor.

Wat zijn duurzame producten?

De duurzaamheid van een product wordt bepaald door alles wat nodig is om het product te produceren, het bij de klant te krijgen, en de levensduur van het product

 • Het produceren van het product gebeurt op een manier die het milieu zo min mogelijk belast: weinig energieverbruik en geen uitstoot van schadelijke stoffen.
 • Voor het produceren worden grondstoffen gebruikt die niet schaars zijn en waarbij het milieu zo min mogelijk belast wordt. Bij voorkeur zijn de grondstoffen hernieuwbaar.
 • Het product niet bedoeld voor eenmalig gebruik, het product kan langdurig en meerdere malen gebruikt worden.
 • Het transporteren van het product gebeurt op een efficiënte en energiezuinige manier

  Wat doen we bij Kaboomlaser aan duurzaamheid?

  Laten we het bovenstaande lijstje eens betrekken op de puzzels van Kaboomlaser.

  Productie

  Wij produceren onze houten puzzels met lasersnijmachines. Zo’n machine heeft een vermogen van ongeveer 1000W. Dat is iets meer dan een stofzuiger en ongeveer de helft van wat een waterkoker verbruikt. Voor productiemachines zijn ze daarmee enorm efficiënt.

  Bij het lasersnijden komt wel rook vrij. Bij Kaboomlaser hebben we geïnvesteerd in een industriële natwasser, dat is een grote machine die water gebruikt om de rook uit de lucht te halen. De lucht die we uitstoten is daarmee heel erg schoon. Ook hebben we met deze machine geen afval in de vorm van plastic luchtfilters.

  Grondstoffen

  Onze puzzels worden gemaakt van berkenhout. Dit hout wordt geproduceerd in beheerde productiebossen in noord-Europa. Op de plek waar bomen zijn gekapt worden weer nieuwe bomen geplant. De zakjes waarin onze puzzels verpakt worden, zijn gemaakt van ongebleekt, biologisch geteeld katoen.

  Levensduur

  Omdat houten puzzels veel langer meegaan dan kartonnen puzzels, zijn ze veel duurzamer in gebruik. Je kan jaren lang plezier hebben van een puzzel, deze uitlenen of doorgeven aan vrienden. Het zijn ook puzzels die leuk zijn om vaker te leggen. Dat is natuurlijk ook belangrijk; een product waar je meerdere keren plezier van hebt is duurzamer dan een product wat je maar een keer gebruikt.

  Transport

  Wij produceren in Nederland. En dit vinden we een belangrijke. Een groot deel van de goederen die we in Nederland verbruiken, worden geproduceerd in het verre oosten. Jaarlijks komen er 8,5 miljoen containers aan in Rotterdam, meer dan 20.000 containers iedere dag. Allemaal vervoerd met grote schepen die bijna 300.000 liter stookolie per dag kunnen verbruiken.

  Kan het nog beter?

  Die vraag stellen we ons regelmatig: Zijn er alternatieve materialen te vinden? Kunnen we het energieverbruik wat verminderen? Kunnen we het hout efficiënter gebruiken zodat we minder afval hebben? Kunnen we het transport duurzamer maken? En met enige regelmaat zien we dat iets inderdaad beter kan. En maken we weer een klein stapje om de duurzaamheid van onze producten te verbeteren.

  Terug naar blog